Sunan Drajat

Menyepilah dari keindahan dunia yang menipu, dan kau..

Memilih memberi tongkat pada yang berjalan dalam kegelapan

Menyusuri hutan perdikan dengan tirakat, dan kau

memberi makan pada yang kelaparan akan kebijaksanaan

Dalam rimbun hutan keduniawian kau berdiam, lalu kau

memilih memberikan baju pada yang tak lagi punya malu…

Saat ketakberdayaan dalam kesepian dan kelemahan, kau putuskan..

memberi payung pada yang terkulai tak berdaya…

Dunia hanyalah keindahan yang melenakan

saat kita dalam kelaparan, gelap, lapar dan hampir tak lagi peduli akan rasa malu

kau pun menganyam langgam pangkur

untuk mengajak kita belajar bertafakkur.

Iklan

Ode To Jakarta

Pagi di Jakarta
Pagi di Jakarta tak ada yang lambat
Matahari bagai kereta cepat
Langkah langkah kaki mencoba mendahuluinya
Berderap menghentak di sudut sudut gang

Pagi di Jakarta selalu harum dan semerbak
Tak ada bau comberan di jalanan
dingin pun menjadi sweeter paling lembut
bagi orang orang yang dikejar waktu

Pagi di Jakarta adalah harapan
Tentang cita cita masa kecil
Mewarnai negeri ini dengan bakti
Meski saat di Jakarta semua tergoda materi

Pagi di Jakarta adalah doa
Bagi yang terpinggirkan di sudut kota
Mengais sisa sisa pesta para hedonis
Yang terlupa pada stasiun awal berangkat dari desa

Stasiun Senen

Bercerita tentang wajah wajah baru
Menyapa dengan ragu ragu
Yang datang mengharu biru
Apa yang kau cari

Stasiun senen menjadi saksi
Berjuta wajah mencari harapan
Lorong kosong itu lengang
Menangisi anak anak entah datang untuk siapa

Bunyi kereta menyadarkan lamunan
Sore itu sebuah perpisahan dinyatakan
Dan penyambutan mengejutkan
Ruang gelap dengan pintu yang tergantung. Sepi

Bang Ben
Saat semua yang parlente menjadi ukuran
Wajah udik membuatnya meraja
Aku adalah biang kerok
Bagi kemapanan palsu kotaku

Aku berjoget dengan hati
Berbicara dengan rasa
Tidak seperti kalian
Bergaya palsu sambil tertawa tawa

Lenong
Aktor aktor berbicara saling ejek
Di ibukota keterbukaan adalah harga yang mahal
Dalam adegan lenong waga Jakarta menumpahkan resah
Saat aktor melempar kata ke penontonnya, Ape, Lu liat liat
Penonton tertawa ………hahahahaha

Si Dul Tersesat di Kotanya
Wajahnya mendongak ke ujung gedung
Di tempatnya berdiri adalah tempatnya bermain bola
Matanya mengangkasa melihat langit Jakarta
Ada awan berarak dari cerobong pabrik
Menggantikan burung burung yang menyapanya tiap pagi

Ia berjalan di trotoar
Tak ada lagi penjual terompet kertas dan kerak telor
Ditemuinya hanyalah langkah langkah tergesa gesa
Entah menuju ke mana dan dari mana
Dalam kebingungan hatinya berkata inikah kotaku

Sebuah bus melintas di depannya
Di matanya terbayang bajai dan mikrolet tua
Ia melambaikan tangan
Bus itu melaju dan terus melaju
Meninggalkan kenangannya di halte berikutnya

Geguritaning Urip

MEH
akeh padha ngendelno
dumeh sugih dumeh ayu dumeh apa wae
apa padha nora kelingan
nok sajerone dumeh
ana barang kang meh
meh loro
meh mati
meh bangkrut
meh wae lali
kaben nggawa meh
mulakno dadi wong aja dumeh

NRIMO
ora akeh gunem
ora kakean cangkem
mung marem ngadepi
apik elek ginarise urip

manungsa mung ngupaya
kudu obah pikir obah sikil
maring gusti kerep zikir
hasile ora usah dipikir

MENTES
Tuwa dudu sing umure dawa
tuwa iku mentes
mentes pikire mentes lakune

NGOPI
padha sesrawungan guyup sakanca
meja kursi kebak ukara
tukang kayu tukang batu uga guru
padha andum rasa

urip kang abot disangga
diudal bareng ing jroning warung
ana irah irahan tresna ana ing sacuil roti
ing Paciran urip disangga
liwat sak cangkir kopi

GAMBAR ANYAR

tanggal 20 oktober 2014
salah siji gambar ana omahku ganti
wes sepuluh rendengan keliwat
ora cicir senajan wis kereb kena angin

Dina iki arep tak ganti
gambar wong kuru tapi prigel
gelem gawe gak kakean lambe
amarga pejabat iku kudu
iso laku kere

ALUN ALUN MALANG
swara jangkrik lan emprit
dadi rewang bengi iki
bocah loro sawang sinawang

kopi panas tak sruput
aku kelingan
bocah pacaran kae
sing lanangsumende
sing wedok ngguyu

aku kisinan
selawe taun kepungkur
aku kaya bocah kuwi

JRONING QALBU

Sawangen ning aja meri
sejatine mripatmu
ajeg kandha ning ora pener
kang pener ana jroning qalbu
ning awakmu ora tau nggugu

TREKAL
Semburat sinare srengenge
mega abang ngelingake
iki wayah mapag gawe
ojo nganti keri amarga nggedekake sare

sapa bisa nuladani piweling
saka priyayi jawa kang adi
pingin mulya kuwi mesthi
nyuda bantal kelawan guling

GENDHAKAN
Ora ana gendhakan sing apik
sing mesthi ana iku
bojo kang becik

sayange gendhakan mesthi gethokan
sengite gendakan yo mung pawadan
tresna lan asih bojo mesthi tanpa aling alingan

mula aja gampang percaya karo gendhaan
amarga akeh akehe sak obahe gawe gawean
bojo kuwi sejatine gething lanasih
amarga sejati kudune
ditampa nganggo wigati
MERI
Aja sirik karo liyan
meluwa seneng nek nyawang liyan
aja nandur sengit
ning ati krasa pahit

mula sing jembar ati
sing padhang pikire
aja susah nalika ana bungah
aja bungah nyawang wong susah

urip kudhu bisa
madakna rasa
rasa sami raharja

IKHTIAR

paribasan titi mangsa
ana mangsa ketigo
uga ana mangsa rendheng
wayah ketiga aja rumangsa rekasa
wayah rendheng aja banget seneng

kudune diri kudu nyipati
ginarising urip ya padha
pas gak nduwe aja rumangsa kere
kepasan sugih aja rumangsa duwe

sugih kere ana wancine
nanging kudu obah awak obah pikire
aja mung sare
lan gedhe angen angene
dunung orahe kuwi kersaning gusti

MUSPRA
amal sing tansah ketutan omong
gawe sing ketutan misuh
kabeh koyo nguyahi banyu segara
muspra kerana sonder legawa

NGELMU
Ngelmu iku duweni rong macem
siji ngelmu kaya dene ngangsu
loro kaya dene dipancuri
karo karone duwe kaluwihan

yen ngangsu pan gelmu tansah rekasa
yen nadah rekasane gak sepiro
mulane yen dadi guru kude duwe sifat kados sumur
ora bakalan kentekan banyu
ojo kaya ceret sing mung mancur nanging cethek

KAREP
Lamun sira ngarep
ngarepana sing padha
karo sing duweni karep
insya Allah urip mu gampang

aja sepisan sepisan karep ala
nek kalakon dadi mala
marakke urip sangsara
kanggo kowe lan wong liya

karep iku akeh kanthilan nafsu
ati ati karo karepmu
sing mbok senengi ora mesthi
apik kanggo kowe
dadiyo sing nastiti
amarga kabeh wes tinulis ana titi wanci

UDAN
Udane deres nelesi ati sing ngenes
swarane banyu kemricik nggawe becik
lali karo kesusahan sing gemanthil
ana jeroning urip sing kebak krikil

NESU
kecut sing tak rasa
nyawang kowe meneng
ora omong mung momong
rasa sumpek ning dhadha
sakjane mung kandha ana apa

Labirin Azali

Labirin Azali

melingkar lingkar berpelangi
pada ruang kosong tak berbatas
dieja dengan relativitas
terbaca bagai selintas cahaya
kembaliku untukmu
menyatu dalam ada yang tiada

Ketiadaan

merawat usia terlena fana
hampa dalam ramainya dunia
menjemput nafas tersisa
ringkih menyendiri ramai dalam sepi
ada sapa malaikat di ujung langit langit
menjemput waktuku dibawanya berlalu
menjadi rindu pada kehampaan abadi

Literasi Tanah Merah

Di antara terubus daun daun jati

tanah merah basah

beraroma aksara menjelma kata

tak padamkan api literasi pada

yuwana desa beraroma onak senjata

Menghapus noda noda

melupakan pemantik mesiu

menggantinya dengan pena

meletuskan kalimat kalimat

Laksana bara api

Melahirkan kebanggaan kami

Saat tercipta Rumah Baca Api Literasi

Geguritan Kahuripan

MEH
akeh padha ngendelno
dumeh sugih dumeh ayu dumeh apa wae
apa padha nora kelingan
nok sajerone dumeh
ana barang kang meh
meh loro
meh mati
meh bangkrut
meh wae lali
kaben nggawa meh
mulakno dadi wong aja dumeh

NRIMO
ora akeh gunem
ora kakean cangkem
mung marem ngadepi
apik elek ginarise urip

manungsa mung ngupaya
kudu obah pikir obah sikil
maring gusti kerep zikir
hasile ora usah dipikir

MENTES
Tuwa dudu sing umure dawa
tuwa iku mentes
mentes pikire mentes lakune

NGOPI
padha sesrawungan guyup sakanca
meja kursi kebak ukara
tukang kayu tukang batu uga guru
padha andum rasa

urip kang abot disangga
diudal bareng ing jroning warung
ana irah irahan tresna ana ing sacuil roti
ing Paciran urip disangga
liwat sak cangkir kopi

GAMBAR ANYAR

tanggal 20 oktober 2014
salah siji gambar ana omahku ganti
wes sepuluh rendengan keliwat
ora cicir senajan wis kereb kena angin

Dina iki arep tak ganti
gambar wong kuru tapi prigel
gelem gawe gak kakean lambe
amarga pejabat iku kudu
iso laku kere

ALUN ALUN MALANG
swara jangkrik lan emprit
dadi rewang bengi iki
bocah loro sawang sinawang

kopi panas tak sruput
aku kelingan
bocah pacaran kae
sing lanangsumende
sing wedok ngguyu

aku kisinan
selawe taun kepungkur
aku kaya bocah kuwi

JRONING QALBU

Sawangen ning aja meri
sejatine mripatmu
ajeg kandha ning ora pener
kang pener ana jroning qalbu
ning awakmu ora tau nggugu

TREKAL
Semburat sinare srengenge
mega abang ngelingake
iki wayah mapag gawe
ojo nganti keri amarga nggedekake sare

sapa bisa nuladani piweling
saka priyayi jawa kang adi
pingin mulya kuwi mesthi
nyuda bantal kelawan guling

GENDHAKAN
Ora ana gendhakan sing apik
sing mesthi ana iku
bojo kang becik

sayange gendhakan mesthi gethokan
sengite gendakan yo mung pawadan
tresna lan asih bojo mesthi tanpa aling alingan

mula aja gampang percaya karo gendhaan
amarga akeh akehe sak obahe gawe gawean
bojo kuwi sejatine gething lanasih
amarga sejati kudune
ditampa nganggo wigati
MERI
Aja sirik karo liyan
meluwa seneng nek nyawang liyan
aja nandur sengit
ning ati krasa pahit

mula sing jembar ati
sing padhang pikire
aja susah nalika ana bungah
aja bungah nyawang wong susah

urip kudhu bisa
madakna rasa
rasa sami raharja

IKHTIAR

paribasan titi mangsa
ana mangsa ketigo
uga ana mangsa rendheng
wayah ketiga aja rumangsa rekasa
wayah rendheng aja banget seneng

kudune diri kudu nyipati
ginarising urip ya padha
pas gak nduwe aja rumangsa kere
kepasan sugih aja rumangsa duwe

sugih kere ana wancine
nanging kudu obah awak obah pikire
aja mung sare
lan gedhe angen angene
dunung orahe kuwi kersaning gusti

MUSPRA
amal sing tansah ketutan omong
gawe sing ketutan misuh
kabeh koyo nguyahi banyu segara
muspra kerana sonder legawa

NGELMU
Ngelmu iku duweni rong macem
siji ngelmu kaya dene ngangsu
loro kaya dene dipancuri
karo karone duwe kaluwihan

yen ngangsu pan gelmu tansah rekasa
yen nadah rekasane gak sepiro
mulane yen dadi guru kude duwe sifat kados sumur
ora bakalan kentekan banyu
ojo kaya ceret sing mung mancur nanging cethek

KAREP
Lamun sira ngarep
ngarepana sing padha
karo sing duweni karep
insya Allah urip mu gampang

aja sepisan sepisan karep ala
nek kalakon dadi mala
marakke urip sangsara
kanggo kowe lan wong liya

karep iku akeh kanthilan nafsu
ati ati karo karepmu
sing mbok senengi ora mesthi
apik kanggo kowe
dadiyo sing nastiti
amarga kabeh wes tinulis ana titi wanci

UDAN
Udane deres nelesi ati sing ngenes
swarane banyu kemricik nggawe becik
lali karo kesusahan sing gemanthil
ana jeroning urip sing kebak krikil

NESU
kecut sing tak rasa
nyawang kowe meneng
ora omong mung momong
rasa sumpek ning dhadha
sakjane mung kandha ana apa

BURUH

Keringet sing tumetes
Ora kaitung nelesi klambine
Gawe bungah wong sugih
Kang mbandhani pakaryane
Ora ngitung oleh upa oleh bandha
Makarya namung kanggo netepi
Ngajeni urip ben rinasa
Marang gusti Kang Maha Kuasa

Prigel iku mesti
Sugih apa jare kersane gusti
Namung tumindak gawe
Diugemi amarga ngibadah
Dados pangeling jampi sayah

Tiga Belas Sajak Cinta

Cinta 1

Di tengah terik matahari
dan kencang angin laut siang itu
aku tetap setia menunggu
kekasihku melambai di jalan Daendels

di antara bedak dan gincu
aku tetap tahu yang mana kamu
dengan senyum tak bergincu
dan bedak tak terusap di pipimu

wajahmu memerah bukan karena panas
itu karena kau tahu aku menunggumu
dengan senyuman yang sama seperti
saat pertama kau tahu bunga itu bermakna

Cinta 2

Maukah kau memandangku
bukan karena ingin bermesra denganmu
aku hanya ingin tahu
apakah setiap kata darimu
kau lontarkan juga lewat matamu

kenapa takut dan jangan bilang “tidak”
jika kejujuran itu ada
tatapanku tak kan membakar jiwamu

apa yang kau cari dengan menunduk
tak kan kau temukan
meski ada, satu alasan untuk membenciku
di antara butiran pasir di ujung kakimu

Cinta 3

Kau coba nyalakan cemburuku
Sedang baramu pun tak jua mampu
Membakar sudut hati
Mana mampu…

Jangan gila karena kebekuanku
Karena mencairkannya hanya butuh waktu
Yang aku pun tak tahu entah
Tak pula kamu

Cinta 4

Langit sore seperti menyapa
Aku yang sendiri tak berarti
Menantimu datang penuhi janji
Dan burung pulang kembali
Aku tetap duduk menyendiri

Ketika dingin Angin laut membelai
Aku terjaga ada kamu dibelakangku
Kau panggil aku hi….
Adakah aku dilamunanmu tanyamu
Kujawab dengan senyum dan kau pun tahu jawabku

Cinta 5

ketika juwita
sang penebar pesona kehilangan pesonanya
dan mulai jatuh cinta
pada pria gila yang tak paham
arti kata mesra
saat itu …
tangisnya lebih syahdu dari derai tawanya
dan wajah paniknya lebih anggun
dari kecantikannya
dan lelaki manakah sanggup meredam asmaranya

Cinta 6

Bila suka dan duka itu menjadi rantaimu
Bisakah kupilih suka
Karena duka ku tak sanggup

Namun bila duka itu menjadi hadiahmu untukku
Jadikan sabar itu menjadi kekasihku

Cinta 7

Kau masih menjadi tanda tanya
Di antara ragu dan keyakinan ini
Kau masih sering tak berfihak
Aku jelas …. Ada untukmu

Adakah pula bimbang itu
Menimpamu di kala aku jauh

Hanya banyangku menyapa di benakmu
Aku bagikan sedikit yakinku padamu
Biar terbias bersama lembayung senja
Menjadi rona saling percaya, Cinta…

Cinta 8

Karenamu aku punya benci
Karenamu aku punya rindu
Namun karenamu rinduku menjadi benci
Juga karenamu benciku menjelma rindu

Bila rindu akanmu menjadi aku
Maka bencimu menjelma aku
Meski kah kau sangsi
Bila kebencian ini tlah berselimut rindu

Cinta 9

Aku iri dengan mawar
Meski berduri tapi jadi lambang cinta
Aku benci dengan jantung
Karena selalu jadi simbol cinta
Meski mematikan
Cinta itu tak berlambang
Karena bersumber darinya
Cinta tak perlu bukti
Karena ia tak pernah sembunyi
Dan ia hadir lebih dekat daripada urat nadimu

Cinta 10

Dalam kemarahanmu aku berserah
Mencintaimu aku mengalah
Merindumu membuatku luka
Dan menyapamu berharap
ada sisa bahagia
Karena kita tlah berbagi hati
sejiwa bernada asmara meski lara

Cinta 11

Bagiku tidak ada puisi terindah
saat kau hadir, tersenyum, dan menatap aku
lantas kulihat diriku di dua bola matamu
saat itu….. pupil matamu melebar
senyumku pun terlihat lebih indah
bila kusaksikan di binar rona matamu

Cinta 12

dan hari ini masih seperti dulu
berawal jingga berakhir jingga
hanya cinta kita yang membuatnya berpelangi

tak sekedar singgah terasa
hidup kan terasa hambar bila sekedar singgah
bila hanya seteguk cinta haus bisa sirna

harus ada terima kasih atau tegur sapa
pada sang pemberi cinta pelepas dahaga
agar kita pun punya makna dalam dunia yang fana

Cinta 13

harusnya kita mencinta seperti para nabi
mengabarkan keindahan keindahan alam
tanpa meninggikan ego yang fana dalam dunia hampa

mewarisi para nabi adalah jalan kesunyian
meredam kesombongan dengan cinta yang abadi
pada sang maha kekasih

kita adalah anak anak kehidupan
berbangga telah diajarkan bahasa cintaNya
berbagi untuk menghayatinya

menekan nafsu keduniawian yang khayal
sebab kita adalah pembelajar cinta yang Abadi